De internationale filmfestivals van Ithaka

Voortbouwend op het succes van het Ithaka Film Festival in Nederland (waar korte films van jonge migranten werden vertoond), organiseren we in september 2021 het eerste Ithaka International Film and Media Festival, waar naast andere films over migratie ook het werk wordt vertoond dat de jonge migranten tijdens het project hebben gemaakt. Deze minifestivals zullen per land enigszins verschillen, maar kunnen korte films, vlogs, podcasts en presentaties van andere media die in het kader van het Speak-up! project zijn geproduceerd omvatten, naast lezingen door uitgenodigde journalisten en deskundigen en vertoningen van films die door de jongeren zijn uitgekozen.

Internationale Expert Meetings

Er zullen ook twee internationale bijeenkomsten plaatsvinden: een aan de Universiteit Utrecht, Nederland, en een aan de Central European University in Boedapest, Hongarije. De bijeenkomsten zullen worden gebruikt om de projectactiviteiten te bespreken en na te gaan hoe mediatraining kan worden gebruikt om migranten te helpen, zowel door hun integratie te vergemakkelijken als door een meer verantwoordelijke verslaggeving in de media. De deskundigengroep zal een plan ontwikkelen voor toekomstige werkzaamheden en voor de wijze waarop de activiteiten (met name de opleiding en het Ithaka International Film and Media Festival) gemakkelijk naar andere landen kunnen worden geëxporteerd.

Instagram wedstrijd

In april 2021 lanceerden we de Ithaka International Instagram Photography Competition. Nieuw aangekomen migranten en jongeren worden gevraagd om foto’s over het thema ‘inclusion’ met de hashtag #livingtogether te posten via Instagram, Facebook of e-mail. Twintig winnende inzendingen en een 1e, 2e en 3e plaats zullen per land worden gekozen door een panel bestaande uit een deskundige vertegenwoordiger van elk land en ontvangen prijzen. De winnende inzendingen worden allemaal professioneel afgedrukt en tentoongesteld op de festivals, samen met een selectie van de winnaars uit andere landen.

Trainingen voor nieuw aangekomen migranten en opleiders

In alle vijf de landen worden webinars georganiseerd voor ongeveer 100 geïnteresseerde leerkrachten en opleiders die in hun lokale gemeenschap discussiëren over de resultaten van het gebruik van mediaproductie en mediageletterdheidstrainingen voor de integratie van nieuw aangekomen migranten. Ten minste 13 driedaagse mediatraining-workshops worden georganiseerd voor jonge, pas aangekomen migranten (12-26 jaar) om hen te helpen integreren in hun nieuwe omgeving en hen in staat te stellen hun verhalen te vertellen en informatie te delen voor hun gemeenschap en het bredere publiek. Ten minste 75 jonge, pas aangekomen migranten zullen worden opgeleid in Frankrijk, Griekenland, Italië en Nederland, en 25 migranten zullen worden opgeleid in Hongarije.

Achter het project